Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

O NIKOΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΟ GIANNINA SPORTS

Χτες συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τη μέρα που η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό τη Ρωσία με σκορ 103-101. Σ’ εκείνη τη μεγάλη παρέα του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη και των άλλων παιδιών ήταν και ο Γιαννιώτης Νίκος Φιλίππου που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΑΓΣΙ. Ο Νίκος Φιλίππου -που σήμερα είναι μάνατζερ της εθνικής Ελλάδος- μιλώντας στο gianninasports.gr για την επέτειο από την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού κυπέλλου το 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τόνισε και τα εξής: «Υπήρχε η πίστη για το αποτέλεσμα και όλοι ήμασταν μια γροθιά. Ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση σε ομαδικό άθλημα που είχε ο ελληνικός αθλητισμός και από εκεί ήταν η αφετηρία πολλών άλλων διακρίσεων που ακολούθησαν τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων όσο και συλλόγων. Και η επιτυχία μας τότε ήταν τεράστιες γιατί κερδίσαμε υπερδυνάμεις στο μπάσκετ όπως ήταν τότε η ενιαία Σοβιετική Ένωση και η ενιαία Γιουγκοσλαβία». Για εκείνη τη μαγική βραδιά της 14ης Ιουνίου 1987 ο Νίκος Φιλίππου υπογράμμισε: «Ήταν μια μαγική βραδιά που δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Το ευχάριστο είναι ότι είχαμε συνέχεια αυτών των επιτυχιών και τα περισσότερα παιδιά από εκείνη την ομάδα, πήραν διάφορα πόστα στην εθνική και βοήθησαν με την εμπειρία τους». Ο Νίκος Φιλίππου δεν ξέχασε και τον ΑΓΣΙ απ’ όπου ξεκίνησε την καριέρα του: «Είναι ο σύλλογος που ξεκίνησα την καριέρα μου και εκεί αναδείχτηκα. Πάντα θα είναι στην καρδιά μου. Αυτό που με θλίβει πάρα πολύ είναι το γεγονός που έχουμε ακόμα μόνο ένα κλειστό γυμναστήριο στα Γιάννινα, ενώ σε άλλες μικρότερες πόλεις υπάρχουν τρία κλειστά και σύγχρονα γυμναστήρια. Αυτό με πονά και με θλίβει. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει και σήμερα το ίδιο γυμναστήριο που έπαιζα και εγώ όταν ήμουν πιτσιρικάς..».

«ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣ»

Πολλές φορές ο Νίκος Φιλίππου μίλησε για τον ΠΑΣ Γιάννινα και σήμερα θα αποκαλύψουμε ότι πριν ο Κώστας Πηλαδάκης αναλάβει τη Λάρισα, το καλοκαίρι του 2004 ήρθε στα Γιάννινα με το Νίκο Φιλίππου για να αναλάβει τον ΠΑΣ. Αλλά τότε κανείς δεν μπόρεσε να του δώσει την πλήρη εικόνα των χρεών και των υποχρεώσεων και έτσι αποχώρησε. Για τον ΠΑΣ ο Νίκος Φιλίππου τόνισε: «Μπορεί να έπαιξα μπάσκετ αλλά με το όνομα του ΠΑΣ μεγάλωσα στα Γιάννινα και ποτέ δεν το έκρυψα ότι είμαι οπαδός του. Σε δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσα έλεγα με καμάρι ότι είμαι ΠΑΣ Γιάννινα και δεν υποστηρίζω καμία άλλη ομάδα. Μαθαίνω ότι γίνονται καλές κινήσεις και του εύχομαι κάθε επιτυχία».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Ο Νίκος Φιλίππου γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1962 στα Γιάννινα και ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΑΓΣΙ. Ήταν ένας από τους βασικούς αθλητές της «δυναστείας» του Άρη στην Ελλάδα, αλλά και των τριών φάιναλ φορ στην Ευρώπη (1988, 1989, 1990). Με τον Άρη κέρδισε το πρωτάθλημα το 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991 και το κύπελλο το 1985, 1987, 1988, 1989, 1990. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ με τον οποίο κέρδισε το πρωτάθλημα του 1992 ενώ συμμετείχε στο φάιναλ φορ της Αθήνας το 1993.
Στους 124 αγώνες του ως διεθνής έχει σημειώσει 896 πόντους με μέσο όρο 7,23. Με την Εθνική Ελλάδος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, αν και ένας τραυματισμός δεν τον άφησε να διακριθεί. Πρόλαβε να σημειώσει συνολικά 16 πόντους. Αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ 1989 και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Είχε πολύ καλή παρουσία στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 1986.
Στη θέση του μάνατζερ της Εθνμικής Ελλάδος πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το ασημένιο στο Μπουντομπάσκετ 2006.

ΠΗΓΗ: www.gianninasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου